Redo för inspelning av podcasten Gott prat

Studio

Podcasten Gott prat startade i januari 2013. Med en mobil inspelningsutrustning kan vi spela in stort sett var som helst. Studion varierar därför mellan vardagsrum, bilens baksäte och konferensrum. Tekniken bär vi dock med oss, här berättar vi vilken teknisk utrustning vi använder med länkar till mer information.

Gott prats inspelningsutrustning ryms i en väska och består av en handrecorder av märket Zoom H2n med minneskortet SDHC, en mellandel som kallas stereosplitter och två så kallade myggor, små mikrofoner med puffskydd att fästa på skjortan, av märket Audio-Technica ATR3350. Vi valde dessa myggor med 6 meter långa sladdar för att vi vill ha möjlighet att kunna spela in ljud på avstånd.

Efterbearbetningen av ljudet gjorde vi, mest Janne, i Audacity innan vi publicerar ljudfilerna på SoundCloud och på Libsyn för vidare distribution till iTunes. Numera redigerar vi, mest Maria, ljudet i Logic Pro x.

Utveckling 2017 – på gång framåt

 

Utveckling 2016 – musikslingor och nya idéer
Vi fortsätter spela in med Zoom H2n kopplad med splittern och myggorna från Audio-Technica, länkar se ovan. Ofta spelar vi in i baksätet på bilen vilket med lite fantasi liknar en studio. Med nya platser kommer såklart nya utmaningar. Dessa är (o)ljud från plötsliga regnskurar som hamrar på biltaket, andra bilar som kör förbi och vägarbeten mm.

Nu redigerar vi ljudfilerna i Logic Pro X och använder enbart Audacity för att splitta filerna. Det gör vi för att kunna finjustera volymen på de olika rösterna. Ibland behöver man höja den ena rösten mer än den andra. Med splittade röster kan vi även ta ner plötsliga höga ljud för att ge lyssnarna en mer behaglig lyssnarupplevelse. Nu är det Maria som jobbar med ljudfilerna i Logic medan Janne jobbar med att minska brus från regnskurar o dy i programmet Izotope.

Janne har fortsatt göra musik i programmen och ett av resultaten kan höras som musikslinga i Marias kortfilm hur man gör egna papperskrukor.

Planeringen av nya avsnitt Gott prat fortsätter och vi uppdaterar sajten på olika sätt.

Utveckling 2015 – för fler möjligheter och bättre lyssnarupplevelse
För att kunna vara fler som deltar i ett program har vi utökat utrustningen med en Zoom H6 och ytterligare två myggor. Vi har även köpt in redigeringsprogrammen Logic Pro X och Garageband som vi kommer att prova att använda.

Under sommaren gick vi en lärorik och rolig veckokurs i Ljud och radio på Ölands folkhögskola. På kursen använde vi proffsprogrammet Avid Pro Tools som var lätt att arbeta med. Senare släppte Avid den enklare versionen Pro Tools First, som är gratis att ladda ner.

Även om vi har gjort podcasts på uppdrag i yrkeslivet så har vi tyvärr inte mäktat med att göra så många nya avsnitt som vi hade tänkt av Gott prat i år. Så vi ser fram till att ta upp tråden med nya Gott prat i nästa år.

Utveckling 2014 – mindre mikrofoner
I de första programmen använde vi den inbyggda mikrofonen till Maria och handmikrofonen Pulse PM02 till gästen, en mellandel, några puffskydd och en lång XLR-sladd så även den uppsättningen var en mobil studio. Även om det fungerade så var uppsättningen  klumpig i praktiken. Med myggorna är inspelningen smidigare då mikrofonerna sitter stilla på rätt höjd och stämningen blir mer avslappnad vilket hjälper till att höja kvaliteten på såväl ljud som innehåll.

Starten 2013 – Gott prat ser dagens ljus.

Foto: Maria Gustavsson